‘De Poolse weg’ het boek

De Poolse weg is een prachtige moderne roman, die in rake schetsen en in snel tempo de fascinerende dubbele reis uittekent door braakliggend en ontredderd Polen.

Dit is het Polen van het einde van de Koude Oorlog, vlak voor het neerhalen van het IJzeren Gordijn en het ineenstorten van het immense Sovjetrijk. In die turbulente periode brengen twee broers hulpgoederen naar Polen. Beiden gebruiken de nood aan geneesmiddelen, voedsel en kleding als alibi voor hun reis.

Nederland en Polen zijn op veel manieren met elkaar verbonden. In september 1944 wordt de Poolse luchtlandingsbrigade, onderdeel van de Brits-Amerikaanse troepen in de operatie Market Garden, gedropt in de Over-Betuwe, om deel te nemen aan de Slag om Arnhem. In de jaren 1982 – 1985 wordt de relatie Nederland-Polen versterkt door de grote hulpactie Over-Betuwe helpt Polen. Enorme hoeveelheden hulpgoederen vinden hun weg naar Polen, met name naar Olsztyn in de provincie Mazurië.

Deze hulptransporten inspireerden de schrijver Noud Bles (die zelf zo’n transport meemaakte) tot de roman ‘De Poolse weg’. Dertig jaar na het verdwijnen van het IJzeren Gordijn brengt Uitgeverij Aspekt de herziene tweede druk van het boek dat in 1990 werd verwelkomd als ‘echt de eerste Nederlandse perestrojka-roman.’

‘De Poolse weg’ op reis. Ga je mee?

“Het verhaal in het boek geeft nog zoveel aanknopingspunten in het land, in Polen, in de geschiedenis, de kunst, de cultuur”

Half juni 2019 kun je de reis van ‘De Poolse weg’ gaan ondernemen. Samen met de schrijver Noud Bles. Jullie gaan de route van de hoofdpersonen zelf afleggen en stilstaan bij de plekken waar essentiële gebeurtenissen plaatsvinden in de roman.

Poznan is één van de bijzondere plaatsen die we gaan bezoeken. Het historisch stadscentrum, het Renaissance raadhuis, en ook het museum van de geschiedenis van Poznan staan op de agenda.
Het bezoek aan Poznan staat in het teken van het Duits-Pools verleden, de Poolse geschiedenis en de schrijver Henryk Sienkiewicz.

Het wordt een hele bijzondere reis met onvergetelijke momenten.

Op de hoogte blijven van deze reis?

  • Meld je even aan, dan ben je er al eerste bij.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Noud Bles werd 19 maart 1945 in Vinkeveen geboren. Begon in de jaren zestig te schrijven en ontving in 1964 de poëzieprijs van de Jong Nederlands-Belgische Literaire Dagen. Publiceerde zes romans, enkele verhalenbundels, twee gedichtenbundels en losse bijdragen in kranten en tijdschriften. Hij verzorgde cursussen verhalen schrijven, begeleidde leeskringen en maakte literaire programma’s, ook werkte...
Reis Details

Cookies & privacy beleid

Bij Pitterz nemen we uw privacy serieus. Wanneer u onze website gebruikt, moeten we mogelijk een cookie plaatsen of informatie van u verzamelen. Hieronder kunt u ons vertellen welke soorten activiteiten door u zijn toegestaan.

Privacy beleid | Sluiten
Privacy opties