‘De Poolse weg’ het boek

De Poolse weg is een prachtige moderne roman, die in rake schetsen en in snel tempo de fascinerende dubbele reis uittekent door braakliggend en ontredderd Polen.

Het boek ‘De Poolse Weg’ gaat over twee broers die aan het einde van de koude oorlog vlak voor het neerhalen van het IJzeren Gordijn met hulpgoederen naar Polen vertrekken. Ze gebruiken de nood aan geneesmiddelen, voedsel en kleding als alibi voor hun reis. Maar als je reist neem je vooral jezelf mee, hoe je ook hoopt dat de reis jou verandert.

Nederland en Polen zijn op veel manieren met elkaar verbonden. In september 1944 wordt de Poolse luchtlandingsbrigade, onderdeel van de Brits-Amerikaanse troepen in de operatie Market Garden, gedropt in de Over-Betuwe, om deel te nemen aan de Slag om Arnhem. In de jaren 1982 – 1985 wordt de relatie Nederland-Polen versterkt door de grote hulpactie Over-Betuwe helpt Polen. Enorme hoeveelheden hulpgoederen vinden hun weg naar Polen, met name naar Olsztyn in de provincie Mazurië.

‘De Poolse weg’ op reis.

Ga je mee?

Op 8 juni 2019 kun je de reis van ‘De Poolse weg’ zelf gaan ondernemen. Samen met de schrijver Noud Bles. De reis die 8 dagen duurt, voert van Poznan via Gdansk en Fromborg naar Olsztyn en terug naar Poznan via Torun. In deze plaatsen worden de plekken bezocht die terugvoeren naar belangrijke momenten uit het boek. Maar je komt ook ontzettend veel te weten over de geschiedenis en de cultuur van het land. Zie hieronder voor het complete reisprogramma.

De ‘Poolse Weg’ op reis

 

Dag 1 | zaterdag 8 juni

06:15 Transfer per bus vanuit Bemmel naar Eindhoven Airport.
09:40 Vertek vanaf Eindhoven Airport naar Poznan.
11:10 Aankomst luchthaven en vertrek naar het hotel.
12:00 De middag is vrij te besteden in het historisch stadscentrum met o.a. het Renaissance raadhuis, de gotische Petrus-en-Paulusbasiliek, het Museum van de Poznan-opstand juni 1956, de Raczynskibibliotheek (oudste bibliotheek van Polen) of het Literair Museum van Henryk Sienkiewicz.
19:00 Gezamenlijk diner in het hotel.

Dag 2 | zondag 9 juni

10:00 Vertrek naar Gdansk.
14:00 Aankomst bij de Leninwerf en het European Solidarity Centre in Gdansk. Lunch op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld bij het Amber restaurant of het Corton cafe.
18:00 Transfer naar het hotel – Diner op eigen gelegenheid. (Optie: Theater. Dit is niet bij de prijs inbegrepen).

Dag 3 | maandag 10 juni

10:00 Stadswandeling onder begeleiding van een engelstalige gids.
12:00 Lunch op eigen gelegenheid. Rest van de dag vrij te besteden met o.a. het imposante Museum van de Tweede Wereldoorlog (Muzeum II Wojny Swiatowej), Het Nationaal Museum, het Ambermuseum, de talrijke winkels met ambersieraden (amber is het goud van de Baltische Zee) of je drinkt op een van de vele terrassen een glaasje Goldwasser (lokale kruidenlikeur met goudsnippers).
18:30 Diner op eigen gelegenheid.
20:00 Optie: ontmoeting schrijver Pawel Huelle uit Gdansk (onder voorbehoud).

Dag 4 | dinsdag 11 juni

10:00 Vertrek naar Fromborg.
11:15 De kathedraalheuvel in het Middeleeuwse stadje Frombork herbergt een serie belangrijke historische gebouwen: de basiliek (baksteengothiek), het Copernicusmuseum, het observatorium van Copernicus en een bibliotheek. Aansluitend lunch op eigen gelegenheid.
15:30 Vertrek naar Olsztyn.
17:30 Aankomst Olsztyn en inchecken in het hotel.
19:00 Gezamenlijk diner.

Dag 5 | woensdag 12 juni

10:00 Ochtend vrij te besteden.
12:00 Lunch op eigen gelegenheid.
14:00 Middag vrij te besteden of met Noud naar o.a. het Kasteel van Olsztyn annex Museum Warmie/Mazurie/Copernicus, Joodse Begraafplaatshuis (Mendelssohn House), Dom Kultury, gemeentelijk Cultuurhuis. Ontmoeting met mw Basia Bienkowska en bezoek aan het Streekziekenhuis (onder voorbehoud).
19:00 Diner op eigen gelegenheid.

Dag 6 | donderdag 13 juni

10:00 Vertrek naar Torun.
12:30 Aankomst Torun en inchecken in het hotel, aansluitend lunch op eigen gelegenheid.
14:00 Gezamenlijk bezoek aan Raadhuis annex museum en aan het geboortehuis van Copernicus. Gemberbrood proeven (in het Gemberbroodmuseum).
19:00 Diner naar eigen keuze.

Dag 7 | vrijdag 14 juni

10:00 Vertrek naar Poznan.
13:00 Gezamenlijke lunch onderweg.
14:30 Inchecken in het hotel. De middag vrij te besteden.
of
11:30 Aankomst in Poznan, inchecken in het hotel en aansluitend lunch op eigen gelegenheid.
14:00 Literaire ontmoeting, respectievelijk een rondleiding in de Raczynskibibliotheek (onder voorbehoud).
19:00 Gezamenlijk diner.

Dag 8 | zaterdag 15 juni

08:30 Vertrek vanuit Poznan naar de luchthaven.
11:45 Vertrek vanaf luchthaven van Poznan naar Eindhoven Airport.
13:15 Aankomst Eindhoven Airport.
  • 'De Poolse Weg' op reis | Ontvang updates automatisch in je mail

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kosten per persoon: € 1.395,-

Dit bedrag is op basis van het delen van een tweepersoonskamer. Als je alleen voor jezelf boekt, hanteren we een éénpersoonskamertoeslag van € 260,- op de reissom.

Standaard inbegrepen in de reissom:
  • Transfer van Bemmel naar Eindhoven Airport.
  • Heen- en terugvlucht.
  • 20 kg ruimbagage per persoon.
  • 7 overnachtingen inclusief ontbijt.
  • 1x gezamenlijke lunch.
  • 3x gezamenlijk diner.
  • Alle busreizen die in de reis zijn opgenomen.
  • Toegang tot alle bezienswaardigheden die standaard in het reisprogramma zijn opgenomen.

Op www.poleninbeeld.nl vind je nog veel meer informatie over de ontwikkelingen in Polen, Polen in Nederland en de relatie tussen Polen en Nederland.

Dertig jaar na het verdwijnen van het IJzeren Gordijn brengt Uitgeverij Aspekt de herziene tweede druk van het boek uit, dat in 1990 werd verwelkomd als ‘echt de eerste Nederlandse perestrojka-roman.’

Noud Bles werd 19 maart 1945 in Vinkeveen geboren. Begon in de jaren zestig te schrijven en ontving in 1964 de poëzieprijs van de Jong Nederlands-Belgische Literaire Dagen. Publiceerde zes romans, enkele verhalenbundels, twee gedichtenbundels en losse bijdragen in kranten en tijdschriften. Hij verzorgde cursussen verhalen schrijven, begeleidde leeskringen en maakte literaire programma’s, ook werkte...
Reis Details

Cookies & privacy beleid

Bij Pitterz nemen we uw privacy serieus. Wanneer u onze website gebruikt, moeten we mogelijk een cookie plaatsen of informatie van u verzamelen. Hieronder kunt u ons vertellen welke soorten activiteiten door u zijn toegestaan.

Privacy beleid | Sluiten
Privacy opties